Windows 11 komt er aan !

In juni 2021 kondigde Microsoft officieel de release van Windows 11 aan, de nieuwste grote editie van het vermaarde besturingssysteem.

Nieuwe versies van Windows zijn een grote gebeurtenis. Het is zes jaar geleden sinds de release van Windows 10, en de computerwereld is sindsdien enorm veranderd.

Wat betekent Windows 11 voor jou? Wat is het verschil met het besturingssysteem dat je nu hebt? En is jouw computer klaar voor de update?

Laten we eens diep in Windows 11 duiken.

Windows 11: Wat kan je verwachten?

Als opvolger van Windows 10 markeert Windows 11 de eerste grote update van het Windows-platform sinds 2015.

Elke versie van Windows komt met zijn eigen veranderingen en nieuwe functies. Dat gezegd hebbende, de meerderheid van de nieuwe functies van Windows 11 zijn esthetisch. Windows 11 ziet er anders uit dan alle Windows-versies ervoor, wat sommige langdurige gebruikers kan frustreren.

Hier zijn vijf nieuwe functies die naar Windows 11 komen:

  • Nieuw ontwerp van het startmenu en de taakbalk: Het startmenu verhuist naar het midden in plaats van naar de linkerbenedenhoek van het scherm (al kun je dit in de instellingen weer terugdraaien). Je kunt de taakbalk ook niet meer naar de zijkanten of de bovenkant van het scherm verplaatsen.

 

  • Verbeterde ondersteuning voor virtuele desktops: Met virtuele desktops kun je meer dan één bureaublad op hetzelfde scherm hebben. Met Windows 11 kun je deze desktops een andere naam geven, ze een eigen achtergrond geven en er sneller tussen schakelen.
  • Vernieuwde Microsoft Store met Android-ondersteuning: Dw downloadwinkel is volledig opnieuw ontworpen en bevat nu ook Android-apps. Dit betekent dat als je een favoriete app op je Android-telefoon hebt – TikTok bijvoorbeeld – je die nu ook op je pc kunt draaien.  • Snap Layout-functie: Met een nieuw menu kun je snel en vrijer al je apps tegelijk op het scherm rangschikken. Je kunt elke app een kwart van het scherm laten innemen, één app de helft laten innemen, enzovoort.


© Aangeboden door Business Insider Nederland Snap Layout. Afbeelding William Antonelli/Insider

  • Mooiere graphics: Onder de motorkap zorgt automatische HDR-technologie voor levendigere beelden bij games en apps, en DirectStorage verkort de laadtijden.

De releasedatum van Windows 11

Er is nog geen officiële releasedatum voor Windows 11, maar alles wijst op ergens in oktober 2021.

In oktober zullen winkeliers beginnen met de verkoop van computers waarop Windows 11 is geïnstalleerd. Huidige Windows 10-gebruikers kunnen begin 2022 gratis upgraden.

Ergens daarna zal Microsoft Windows 11 zelf gaan verkopen, waarschijnlijk voor zo’n 100 tot 200 euro. Maar Microsoft heeft daar nog geen informatie over gegeven.

Als je ongeduldig bent, kun je de ‘Insider Preview Build‘ van Windows 11 nu downloaden. Dit is een bètaversie die nog niet alle functies heeft die je in de uiteindelijke versie zult zien. Hieronder leggen we uit hoe je deze versie kunt verkrijgen.

Systeemeisen voor Windows 11

Als je je computer in de afgelopen vijf jaar hebt gekocht of gebouwd, is de kans groot dat je kunt updaten naar Windows 11.

Hier zijn de exacte specificaties die je nodig hebt:

Je kunt de specificaties van je computer op een paar verschillende manieren vinden. Als je een kant-en-klare pc hebt gekocht, kijk dan in de handleiding of neem contact op met de fabrikant. Als je je pc zelf hebt gebouwd of niet weet welk model je hebt gekocht, moet je naar Apparaatbeheer gaan en de onderdelen van je computer opzoeken.

De TPM 2.0-module zal voor sommige gebruikers een knelpunt zijn. De Trusted Platform Module is een apparaat dat is bedoeld om gegevens te beveiligen en ervoor te zorgen dat de versie van Windows “authentiek” is. Microsoft neemt deze module op om gebruikers met illegale versies van Windows aan te pakken en hen aan te moedigen meer officiële Microsoft-apps te gebruiken.

Om te controleren of je een TPM 2.0 hebt, log je in met een administrator-account, druk op de Windows-toets + R en zoek naar tpm.msc. Als je in het venster dat verschijnt ‘The TPM is ready for use’ ziet staan, heb je een TPM-module. Als er ook staat ‘Specification Version: 2.0’, dan heb je een werkende TPM 2.0-module.Als er staat dat je geen TPM-module geïnstalleerd hebt, controleer dan ook de BIOS van je computer. Het kan zijn dat je TPM gewoon uitgeschakeld is.

Snelle tip: Er is een manier om Windows 11 te installeren zonder TPM 2.0-module, maar daarvoor moet je het register van je computer bewerken om de TPM-controle te omzeilen.

Als alternatief kun je een app gebruiken die jouw pc scant en je vertelt of deze kan upgraden. Microsoft had zijn eigen tool hiervoor uitgebracht, maar nadat gebruikers onnauwkeurige resultaten rapporteerden, hebben ze die verwijderd. In de tussentijd kun je de opensource-app WhyNotWin11 bekijken – scroll naar beneden naar Download en klik op ‘Download latest stable version’.

Wat moet ik doen als mijn computer niet geschikt is voor Windows 11?

Als je niet over de juiste specificaties voor Windows 11 beschikt, geen paniek. Windows 10 is nog steeds een goed besturingssysteem – het is niet voor niets al zes jaar de industriestandaard.

Microsoft heeft beloofd Windows 10-gebruikers te blijven ondersteunen met updates en technische ondersteuning tot tenminste 14 oktober 2025. Voel je dus niet onder druk gezet om een nieuwe computer te kopen alleen voor Windows 11.

Hoe installeer ik de Windows 11-bètaversie

In de aanloop naar de publieke release van Windows 11 laat Microsoft gebruikers de Insider Preview Build downloaden. Dit is een versie van het besturingssysteem waaraan nog wordt gewerkt, maar die de meeste van de belangrijkste functies van de uiteindelijke versie bevat.

De Windows 11-bèta wordt verspreid via het Windows Insider Program. Om je aan te melden, ga je naar deze pagina en klik je op de optie Registreren. Je moet je aanmelden met je bestaande Microsoft-account.

Zodra je aangemeld bent, ga je naar deze pagina en klik je op ‘Flight Now’. Volg de instructies die je krijgt, en je kunt Windows 11 in een mum van tijd gebruiken.Belangrijk: Voordat je de bèta van Windows 11 downloadt, moet je beseffen dat dit een onvoltooid product is. De meeste functies zouden probleemloos moeten werken, maar verwacht ook bugs en onbedoelde eigenaardigheden.

Als je de keuze hebt, download de bèta dan niet op jouw hoofdcomputer. Als er iets misgaat en jouw computer beschadigt, is het moeilijk om technische ondersteuning te vinden.

 

Als je de bèta van Windows 11 gebruikt, kan je worden gevraagd feedback te delen met Microsoft. Dit is niet verplicht, maar het is wel een goede plek om suggesties voor nieuwe functies te doen.